Ipari szerviztechnikus

Ágazat: Specializált gép- és járműgyártás

A szakma azonosító száma: 5 0715 19 07

Technikus képzés, melynek időtartama 5 év

Technikum a képzés végén egyszerre érettségi végzettséget és szakmát is ad.

Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

A szakmai oktatás két szakaszra, ágazati alapoktatásra és ezt követő szakirányú oktatásra tagolódik. A két oktatási szakaszt az ágazati alapvizsga választja el. A tanuló a sikeres ágazati alapvizsga birtokában léphet tovább a szakirányú oktatásba, vehet részt a duális képzésben, köthet szakképzési munkaszerződést. Az ágazati oktatás technikumban a 9. és a 10. évfolyamon zajlik.

A szakirányú oktatás technikumban a 11. évfolyamtól indul, már nem kizárólag csak a szakképző intézményben, hanem ún. szakképzési munkaszerződéssel duális képzőhelyen is folyhat.

Az ipari szerviztechnikus a következő tevékenységeket végezheti

  • Automatizált gyártóberendezés ellenőrzését, időszakos karbantartási tevékenységeit tervezi, szervezi, irányítja, végrehajtja a korszerű karbantartási filozófiák alkalmazásával.
  • Szemrevételezéses és műszeres hibameghatározást végez magas automatizáltságú berendezésekben, elektromos, pneumatikus, elektropneumatikus, hidraulikus alrendszerek
  • Technológiai dokumentáció alapján végrehajtja a hibás alkatrész cseréjét, elvégzi az új alkatrész beállítását, adott esetben paraméterezését.
  • Ipari kommunikációs hálózatok beállítását végzi, annak esetleges hibáját feltárja és elhárítja.
  • Kapcsolási, vezérlési rajz segítségével PLC-k beüzemelését, a programok áttöltését, archiválását végzi.
  • A PLC-hez kapcsolt automatikai berendezéseken műszeres méréssel hibát keres.
  • A technológiai folyamatok ismeretével robotcellákat üzemeltet, a termelés folyamatában jelentkező hibákat előírás szerint elhárítja. Robotvezérlő programját kezeli, paraméterezi.
  • Kisfeszültségű villamos berendezéseknél elvégzi a hibakereséshez, beüzemeléshez tartozó egyszerűbb villamos méréseket.

Mit tanul az ipari szerviztechnikus?

Munkavállalói ismeretek: megismerkedik az álláskeresés módszereivel, munkajogi alapismeretekkel, munkaviszony létesítés módjaival, az álláskeresők számára nyújtandó támogatásokkal.

Munkavállalói idegen nyelv: megismeri az álláskeresés lépéseit, és megtanulja az ahhoz kapcsolódó szókincset idegen nyelven, továbbá az önéletrajz és a motivációs levél megírását, az állásinterjút idegen nyelven.

Villamos alapismeretek: a tantárgy keretében a villamos alapfogalmakat, a villamos áramkörök felépítését, működését, ábrázolását, Ohm törvényét, Kirchhoff törvényeket sajátítják el. A gyakorlati órákon mindezeket áramkörök építésével, mérésekkel is igazolják.

Gépészeti alapismeretek: Egy komplex, két évfolyamot érintő tantárgy, többek közt műszaki rajz, gépészeti anyagok, munkavédelem, fémipari alapmegmunkálások tartalommal. Segítségével a tanulók gépészeti gondolkodásmódját alakítjuk ki és fejlesztjük tovább. A tanulók képessé válnak felelősséggel végrehajtani az egyes feladatokat, döntéseket tudnak hozni a projektmunkák során. Fontos részét képezi az ágazati alapvizsgának.

Mechanika: A tantárgy a gépészeti berendezések működését megvalósító gépelemekkel, ezek mechanikai alapjainak megismertetésével, geometriai és szilárdsági méretezésével és ellenőrzésével foglalkozik. A tantárgy tanítása során jelentős szerepet kapnak a mechanikához és a gépelemekhez kapcsolódó műszaki számítások is.

Gépelemek és szerelésük: A tanulók megismerik a gépészeti gyakorlatban leggyakrabban előforduló gépelemek funkcióját, működését, szerkezetét, alkalmazását, méretezését, ellenőrzését, valamint szerelését, a javításukhoz és beüzemelésükhöz szükséges tevékenységeket.

Műszaki mérés: A tanuló a tantárgy elsajátítása során megismeri a hagyományos mechanikus, valamint digitális kézi mérőeszközök és 3D mérőgépek használatának sajátosságait. A tanuló az ismeretek birtokában adott mérési feladathoz kiválasztja a megfelelő mérőeszközt, mérési segédeszközt, figyelembe véve a mérendő darabszámot, valamint az előírt pontosságot. Végrehajtja hossz, alak, helyzet jellegű, valamint 3D méréseket. Az anyagjellemzőket tekintve képes ellenőrizni az alkatrész keménységét többféle eljárással. A kapott eredmények digitális dokumentálásával, feldolgozásával képes statisztikai jellemzők meghatározására, kiértékelésére.

CAD ismeretek: Computer Aided Design - Számítógéppel segített tervezés.

A CAD-ismeretek tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók megismerjenek egy CAD-rendszert (lehetőleg parametrikus CAD-rendszert), amelyben alkatrészeket tudnak modellezni három dimenzióban, ezekből méretezett alkatrészrajzokat tudnak készíteni, valamint összeállítások és 2D-s összeállítási rajzok készítését is megtanulják.

Pneumatika és hidraulika: A Pneumatika és hidraulika tantárgy célja, hogy a tanulók jártassak legyenek ipari gyártórendszerek, pneumatikus, hidraulikus, elektropneumatikus rendszerek üzemeltetésében, ellenőrzésében, javításában és beüzemelésében. Az ipari gyártórendszerek kiépítése gyakorlati részek alkalmazása során a tanulók képesek szétszerelni a szerkezeti egységeket, kicserélni vagy kijavítani a hibás alkatrészeket, majd az összeszerelést követően kipróbálni, üzembe helyezni a berendezést.

Elektrotechnika: Célja, hogy a tanulók ismerjék a villamos áramkörök alaptörvényeit, és képesek legyenek azok alapösszefüggéseinek felismerésére, megértésére és az alapvető elektrotechnikai számítások, mérések elvégzésére. Legyenek képesek az ipari gyártórendszerek elektromos berendezéseinek beüzemelésére, hibakeresésére és a hibák kijavítására.

Elektromos rendszerek: A tanulók az ipari gyártórendszereknél alkalmazott elektromos berendezések egységeinek szerelésével, összeállításával, üzembehelyezésével ismerkednek meg.

Robotok, manipulátorok, PLC-k: PLC- Programozható Logikai Áramkörök

A tanulók megismerik az ipari gyártórendszerek felépítését, azok kiszolgáló folyamatait, működtető részrendszereit, a berendezések felépítését. Robottechnikai ismereteik révén alkalmassá válnak modern gyártórendszerek részterületeinek építésére, felügyeletére, beüzemelésére. Javaslatot tudnak tenni folyamatok kiváltására, az elvárásokhoz illeszkedő robottípus kiválasztására.

Ipari hálózatok: Megismerik az ipari hálózatok típusait, alapbeállításait, hibakezelését

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.