ERASMUS+ Milánó

Projektszám: 2019-1-HU01-KA102-060348

2019-ben iskolánk pályázatot nyújtott be az Erasmus+ program keretén belül, hogy diákjaink külföldi szakmai gyakorlaton vehessenek részt. A pályázatunk sikeres volt, így 3 mobilitás megvalósítására volt lehetőségünk: 2 diákmobilitásra (19 + 19 fő), illetve egy tanári mobilitásra, a helyszín pedig Olaszország, Milánó. Diákjaink az elnyert pályázat keretein belül három hetes szakmai gyakorlatot tölthettek el Lombardia székhelyén, gépészeti, illetve informatikai cégeknél.

Sajnos a járványhelyzet közbeszólt, így a mobilitások megvalósítására nem volt lehetőségünk 2 és fél évig… Idén, 2022-ben viszont már igen, így tavasszal egy 5 fős tanári csoport utazott Olaszországba, „feltérképezni a terepet”, október végén – november elején pedig 1-1 diákcsoportunk indult útnak Milánóba.

Az olaszországi többhetes kint lét diákjaink tanulmányaiban az európai dimenziót is erősítették. A három hét pedig jó lehetőség volt a zömében 17 éves tanulók önállóságának erősítésére is. A személyiségük is nagyban fejlődött, a visszajelzések (legyen az a szülőktől is) mind ezt támasztották alá.

A projekt során négy kiemelkedő tevékenységet valósítottunk meg. Az egyik legfontosabb a diákjaink (19 gépész és 19 informatikus) külföldi szakmai gyakorlata volt, idegen, autentikus környezetben, jó feltételek mellett, tapasztalt és nívós cégeknél. Ehhez kapcsolódtak a különböző kulturális programok, hiszen a napi munka mellett jutott idő a város és a környék nevezetességeinek megtekintésére is. Az előzőek jó alkalmat nyújtottak az egyes mobilitásainkban résztvevőknek az összekovácsolódásra, a csapatépítésre. A kiutazó diákjaink a mobilitás után is tartják a kapcsolatot, sőt a különböző osztályokból válogatott tanulók talán még egy kisebb mikroközösséget is létrehoztak (ezt például az óraközi szünetekben is tapasztalhatjuk). A negyedik fő tevékenységünk pedig a tanári mobilitás volt, hiszen a 2 diákmobilitás előtt egy előzetes, 9 napos tanárlátogatáson is részt vehettünk, ahol megismerhettük a várost, pár munkahelyet, az olasz partnercég munkáját, a szállás és ellátás tényezőit. Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, és nagyon hasznos volt az, hogy az öt szakmai tanár a két diákmobilitás előtt már sok-sok információt begyűjthetett a későbbi utazásokkal kapcsolatban.

Samu Sándor, projektkoordinátor

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.