Költészet napja – irodalmi kirándulás Budapesten

Első ízben hat évvel ezelőtt szerveztünk iskolánk érdeklődő, kilencedikes diákjai számára a költészet napjához kapcsolódóan tanulmányi kirándulást.

Az azóta hagyománnyá vált program során arra vállalkozunk, hogy olyan budapesti helyszíneket látogatunk meg, amelyeken jeles alkotók megfordultak, életük egy részét eltöltötték. Különös hangsúlyt fektetünk az élményközpontú tanulásnak erre a formájára, így most 45 diákunk kerülhetett közelebb addig jobbára csak a tankönyvből ismert „kötelező” szerzőkhöz.

Utunk első állomása József Attila Gát utcai szülőháza volt a Ferencvárosban. A kultikus helynek számító függőfolyosós bérház egyik lakása emlékmúzeumnak ad otthont, amelyben a költő személyes tárgyait tartalmazó, igényes kiállítás és előadás tette lehetővé, hogy rengeteg információval gazdagodjunk, izgalmas időutazás részeseivé váljunk.

Ezt követően a Duna mentén haladva azt a belvárosi épületet kerestük fel a Veres Pálné utcában, amelyben Ady Endre feleségével, Csinszkával élt 1917 és 1919 között. Időközben múzeum lett a költő utolsó lakóhelyéből, eredeti berendezésével fogadja az odalátogatót. Egykori konyhájában tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozás keretében elevenedett meg előttünk alakja, majd a többi helyiséget is bejárva megérezhettünk valamit abból, ami a költőt ezekben a nehéz években körülvette.

A belvárosban lehetőség nyílt a Váci utca környékének felfedezésére, a Vörösmarty-szobor megtekintésére, majd Duna-parti sétánkat folytatva József Attila szobrát ejtettük útba.

A Margit híd hídfőjénél, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthonánál, a Pozsonyi utca elején tartottunk rövid pihenőt, felidéztük a költő életének itt töltött szakaszát: a sarokház második emeletének egyik erkélyes lakásában élt 1944-ig, özvegye további hetven esztendőn át, haláláig.

Utolsó programként rövid sétát tettünk a Margit-szigeten, elsősorban irodalmi vonatkozásaira, a Margit-legendára és Arany János költészetére fókuszálva.

Ismét nagy öröm volt megtapasztalni, hogy a művészetek és a kultúra iránti igény, érdeklődés része a gépiparis diákok életének, köszönet a lelkes részvételért!

Az iskola magyar szakos tanárnői:

a program felelőse: Paukovits Éva

a csoport kísérői: Fodor Tímea  és Putz Margit

 

A videót Domnánics Márton és Drótos Dorián (9.C) készítette digitális kultúra órára.

 

 

 

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

 

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.