Tantestületi kirándulás Csehországban - 2023. 09.22-23.

Ebben a tanévben Dél-Csehországba, Bohémiába látogattunk el kastélynéző túrára. Első úticélunk a Schwarzenberg család kastélyába, Hlubokába vezetett.

A kastély elődjét a cseh királyok őrvárként alapították a 13. század közepén. A kastély és az azt övező angol park jelenlegi formája II. János Adolf Schwarzenberg hercegnek köszönhető. Angliai utazásai inspirálták, hogy családi székhelyüket, a hlubokái kastélyt Tudor-stílusban építtesse át. Az átépítés 1840 és 1871 között zajlott, mintául a gyönyörű parkjairól is híres Windsor királyi kastélya szolgált.

 

 

Következő megállónk Ceske Budejovicében a Budweiser sörgyár volt. Bepillantást nyerhettünk a híres cseh sör gyártási folyamatába, több mint 700 éve változatlan recept szerint főzik a híres nedűt, majd a sör túra végén jó hideg csapolt sört kóstolhattunk a gyár pincéjében.

 

 

Este megnéztük Ceske Budejovice történelmi óvárosát, főtere, a II. Ottokar tér, a maga 133méterx133méteres nagyságával Európa legnagyobb tere. Kialakításakor az volt a cél, hogy helyt adjon a régió legnagyobb vásárterének. A tér közepén álló 18. századi Sámson kút mellett egy szabálytalan formájú kő jelzi az egykori bitófa helyét. A teret 48 színes reneszánsz vagy barokkos szépségű árkádos polgárház övezi.

 

 

Másnap Krumlov városában, a világörökség részeként nyilvántartott várkomplexum kastélyát látogattuk meg. A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

 

 

Természetesen a sok látnivaló mellett ismerkedtünk a cseh gasztronómiával is, a legtöbben megkóstoltuk a cseh knédlit, természetesen egy korsó hideg sör kíséretében.

Kovácsné Csiszár Ildikó, szervező tanár

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.