A Költészet napja – irodalmi kirándulás

A költészet napja alkalomából iskolánk 40 kilencedikes diákjával ismét arra vállalkoztunk, hogy jeles irodalmi alkotókhoz kötődő helyszíneket látogatunk meg Budapesten.

Az első úticél József Attila közelmúltban felújított szülőháza volt a Ferencvárosban. A Gát utca 3.-ban ugyan csak három hónapos koráig élt, de a ház maga szimbolikus jelentőségű, ezért itt alakították ki az Emlékhelyet. A múzeumpedagógiai foglalkozás során rengeteg információval gazdagodtunk, megszemlélhettük a költő tárgyi hagyatékait, megpihenhettünk a körfolyosós pesti bérház hangulatos udvarán.

Ezt követően azt a belvárosi épületet kerestük fel a Veres Pálné utcában, amelyben Ady Endre feleségével, Csinszkával élt, mindössze két évig. A költő utolsó lakóhelyének egykori konyhájában ülve, majd szobáit végigjárva érzékelhettük azt a miliőt, amely Ady idejében fogadhatta a vendégeket, a korabeli művészvilág nagyjait. Megtekinthettünk személyes relikviákat, bútorokat, és egyben bepillanthattunk egy olyan polgári lakásba, amelyhez hasonló ebből a korszakból nem sok maradt meg Budapesten.

A délután hátralévő részében elmerültünk a Váci utca forgatagában, majd a Vörösmarty-szobor érintésével folytattuk Duna-parti sétánkat.

József Attila szobra utána a Margit-híd hídfőjénél álltunk meg, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthonánál. Ma már csak egy tábla őrzi az emlékét annak, hogy a ház kis lakásainak egyikében kezdték meg közös életüket, amely mindössze kilenc évig, a költő utolsó munkaszolgálatáig tartott, de felesége további hetven esztendőn át lakott itt.

Ismét bebizonyosodott, hogy a művészet és a kultúra iránti igény, érdeklődés része a gépiparis diákok életének, méltán illet köszönet és dicséret mindenkit, aki a program megvalósításához résztvevőként vagy támogatóként hozzájárult.

Az iskola magyar szakos tanárnői:

a program felelőse: Paukovits Éva

a csoport kísérői: Bujdosó-Takáts Anna, Putz Margit

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.