Szociometriai workshop – Bogáth Péter tanár úrral

Ki a legjobb barátod? Melyik osztálytársadra bíznád a kirándulás szervezését? Kivel osztanád meg egy féltett titkodat?

Hasonló kérdések hangzottak el azon az előadáson, amelyet Bogáth Péter kollégánk tartott február 16-án intézményünkben a 9-11. évfolyam osztályfőnökeinek.

A téma a szociometria volt. Tanár úr, aki maga is gyakorló osztályfőnök, megosztotta velünk azt a kérdőívet, amely alkalmas a tanulók közötti társas kapcsolatok felmérésére. Beavatott bennünket abba is, miként készíthetjük el a kérdésekre adott válaszokat követően az osztály szervezeti hálózatának feltérképezését.

Az elmúlt 3 évben valamennyiünket érintett az online oktatás, az éppen akkor középiskolába kerülő diákoknak és tanáraiknak az első tanévben esélyük sem volt egymás alaposabb megismerésére. Az elmúlt tanévben szerencsére már ismét jelenléti oktatás zajlott. De az otthon, osztálytársak nélkül eltöltött tanévek még mindig éreztetik hatásukat. Ezért is fontos az osztályfőnök számára annak felmérése, hogyan alakul vagy alakult a közösség, ki szorul érzelmi támogatásra, kinek kell egy kis segítség a beilleszkedésben, vagy ki az a diák, akire a tanár és tanuló egyformán számíthat. A szociometriai felmérés megadja ezekre a kérdésekre a választ.

Bogáth Péter tanár úr és az intézmény oktatástechnikusa a tanáriban lévő számítógépekre is feltelepíti a programot, amelynek segítségével valamennyi osztályfőnök elvégezheti a felmérést, és feltérképezheti osztályának kapcsolathálózati térképét.

Köszönjük kollégánknak a felkészítést, a mindannyiunknak hasznos tudásmegosztást.

Putz Margit, osztályfőnöki mk-vezető

 

 

 

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.