Költészet napja – irodalmi kirándulás Budapesten

Első ízben négy évvel ezelőtt szerveztünk – a hagyományteremtés nem titkolt céljával – iskolánk érdeklődő diákjai számára a költészet napjához kapcsolódóan tanulmányi kirándulást.

Ezzel arra vállalkoztunk, hogy olyan budapesti helyszíneket látogatunk meg, amelyeken jeles irodalmi alkotók megfordultak, életük egy részét eltöltötték. Az előző két évben ez a program sem valósulhatott meg, ezért most különös hangsúlyt fektettünk az élményközpontú tanulásnak erre a formájára, így egy vidám közösségi program keretében 46 diákunk kerülhetett közelebb addig jobbára csak a tankönyvből ismert „kötelező” szerzőkhöz.

Utunk első állomása József Attila Gát utcai szülőháza volt a Ferencvárosban. A kultikus helynek számító függőfolyosós bérház egyik lakása emlékmúzeumnak ad otthont, amelyben a költő személyes tárgyait tartalmazó, korszerű és igényes kiállítás tette lehetővé, hogy rengeteg információval gazdagodjunk, izgalmas időutazás részeseivé váljunk.

Ezt követően a Duna mentén haladva azt a belvárosi épületet kerestük fel a Veres Pálné utcában, amelyben Ady Endre feleségével, Csinszkával élt 1917 és 1919 között. Időközben múzeum lett a költő utolsó lakóhelyéből, eredeti berendezésével fogadja az odalátogatót. Egykori konyhájában tartalmas múzeumpedagógiai előadás keretében elevenedett meg előttünk alakja, majd a többi helyiséget is bejárva megérezhettünk valamit abból, ami a költőt ezekben a nehéz években körülvette, emellett bepillantást nyerhettünk egy olyan polgári lakásba, amelyhez hasonló ebből a korszakból nem sok maradt meg Budapesten.

A belvárosban lehetőség nyílt a Váci utca környékének felfedezésére, a Vörösmarty-szobor megtekintésére, majd Duna-parti sétánkat folytatva József Attila szobrát ejtettük útba.

Végezetül a Margit híd hídfőjénél, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthonánál, a Pozsonyi utca elején tartottunk rövid pihenőt, felidéztük a költő életének itt töltött szakaszát. A sarokház második emeletének egyik erkélyes lakásába házasságkötésük után költöztek. Radnóti 1944-ig, özvegye további hetven esztendőn át, haláláig ebben a házban lakott.

Ismét nagy öröm volt megtapasztalni, hogy a művészetek és a kultúra iránti igény, érdeklődés része a gépiparis diákok életének, köszönet a lelkes részvételért!

                                              

Az iskola magyar szakos tanárnői:

a program felelőse: Paukovits Éva

a csoport kísérői: Fodorné Sarus Tímea

Peresznyákné Zsoldos Csilla

Putz Margit

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.