Merjetek bölcsek lenni! – Molnár Zoltán tanár úr előadása

„Sapere aude!” – A felvilágosodás és a francia matematika címmel tartott előadást a Gépipariban iskolánk matematikatanára, Molnár Zoltán.

Az előadóteremben kb. 150 érdeklődő (volt és jelenlegi gépiparis diák, tanár) gyűlt össze a tanár úr 12. előadására. A bevezetőben hallhattuk, hogy a felvilágosodás kora komoly fejlődést hozott a természettudományoknak, így a matematikának is. Az újabb filozófiai irányzatok (Bacon empirizmusa, Descartes racionalizmusa), a fizikai (például fénytani), csillagászati eredmények elősegítették mindezt. Bár a felvilágosodás igazából Angliából indult, kiteljesedni mégis a XVIII. századi Franciaországban tudott igazán.

Molnár tanár úr mesélt a francia Enciklopédia összeállításáról, a tudományos élet alakulásáról (egyetemekről, tudós társaságokról, szakmai folyóiratokról). Röviden összefoglalta azt is, hogy a felvilágosodás kora francia matematikusainak tevékenysége előtt milyen eredmények születtek az algebrában, az analízisben, a geometriában és a valószínűségszámításban. Majd a négy terület három-három kiváló francia matematikusának pályáját mutatta be röviden. A matematikai képletek, tételek és ábrák mellett egyéb érdekességekről is hallhattunk: miért használt Sophie Germain álnevet, ki nevezte Joseph-Louis Lagrange-ot a matematika Kheopsz-piramisának, milyen politikai tisztségeket töltött be Gaspard Monge, mikor mondta Georges-Louis Leclerc de Buffon azt, hogy a stílus maga az ember, és kiknek a neve olvasható az Eiffel-tornyon.

A felvilágosodás korában az ész, az értelem, a világ megismerése és megértése, a logikus és kritikus gondolkodás került a középpontba. És később is ezt tartották szem előtt a francia matematikusok.

Az előadás végén a tanár úr Mitch Cullin Mr. Holmes című regényéből idézett Sherlock Holmestól, az egyik legismertebb logikusan és kritikusan gondolkodótól: „Nem az ódon tanítások dogmáin át jutsz el a legmélyebb megértéshez, hanem a tudomány állandó fejlődése révén, és az ablakodon túli természeti környezet tüzetes megfigyelése útján. Ahhoz, hogy igazán megértsd önmagad, tehát igazából megértsd a világot is, nem kell messzebbre nézned a környező természet bőségénél – a virágos rétnél, a vadregényes erdőnél. Ha nem ez lesz az emberiség legfőbb célja, nem számíthatunk a valóságos felvilágosodás eljövetelére.”

Előadását a felvilágosodás jelmondatával zárta Molnár Zoltán: Merjetek gondolkodni! Merjetek bölcsek lenni!

 

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Az előadásról készült videófelvétel megtekinthető lesz majd a tanár úr honlapján, az mzmatek-com-on:

https://youtu.be/49mhQ_UwvYM

 

Az előadásról készült cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.nyugat.hu/cikk/molnar_zoltan_szombathely_gepipari_matek_tanar_eloadas#acomments

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.