Nézőpontok: 1956, a civilektől a nagypolitikáig – vándorkiállítás a Galériában

Iskolánkba december elején „ellátogatott” a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet Nézőpontok: 1956, a civilektől a nagypolitikáig című vándorkiállítása.

Mivel a 12. évfolyamos diákok ez idő tájt foglalkoznak a történelem tananyagban az 1956-os forradalom témájával, ehhez kapcsolódva vált aktuálissá ez a kiállítás és jutott el hozzánk Budapestről.

Az interaktív vándorkiállítás 4 + 1 molinón keresztül mutatja be az ’56-os forradalom különböző nézőpontjait a következő témákban: nemzetközi háttér, sajtó, civilek, megtorlás.

A tablókon a szabadságharc egy-egy mozzanata olvasható csak. A bővebb információkhoz, a személyes történelem megismeréséhez a QR kódok által jutnak hozzá a tanulók, interaktívan az egykori résztvevők visszaemlékezéseit videóinterjúk formájában nézhetik meg. Iskolánk 12. évfolyamos diákjai az etika vagy történelem óra keretében a tablók anyagaival ismerkedtek és ehhez kapcsolódóan feladatokat oldottak meg, amelyek elsősorban a forráselemzést, kritikai gondolkodást és a véleménykifejtést segítették elő. Végzőseink kíváncsiak voltak az egykori szemtanúk történeteire, érdeklődve a személyes történelem iránt, élvezettel bővítették ismereteiket.

A kiállítást az Európai Bizottság „Europe for Citizens” programja által támogatott 1956 és a propaganda – információ vagy manipuláció?  című nemzetközi projekt keretében készítette a Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata  (felkészítő tanár: Mészáros Mónika) a Zachor Alapítvány és a USC Soá Alapítvány támogatásával.

Biácsi Hajnalka, a kiállítás szervezője

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.