"A homokba zárt történelem" - Irodalmi kirándulás Komáromba

A Gépipari és Informatikai Technikum 10. és 11. évfolyamos diákjai, hagyományteremtő jelleggel, második alkalommal vettek részt irodalmi kiránduláson, Peresznyákné Zsoldos Csilla és Paukovits Éva tanárnők vezetésével, 2021. október 13-án.

A kirándulás a tavalyi tanévben sajnos a járványhelyzet miatt nem kerülhetett megszervezésre, így idén a diákok már nagyon várták ezt az alkalmat. 

A 40 főből álló csoport úti célul Komárom városát választotta, mely a Csallóköz, a Komárom-Esztergomi-síkság és a Mátyusföld találkozási pontján, a Duna két partján épült település. Bal parti része Komarno /Észak-Komárom/ Szlovákia része, a jobb parti, kisebb része Magyarország területén fekszik. A komáromi vasútállomástól alig pár lépésre található a Duna-part. A túloldalon fekszik Észak-Komárom vagy más néven Révkomárom, amely hajdan egy település volt a magyar oldalon fekvő várossal.

Irodalmi kirándulásunk eső állomása, az UNESCO világörökség várományosi listáján szereplő, klasszicista stílusú Monostori erőd volt. 

Az Erőd számos új programmal, kiállítással gazdagodott az elmúlt két év során, így a pandémia alatt is folytatódott a Monostori Erőd által nyújtott rendkívül gazdag program kínálat bővítése. On-line is elvégezhetők azok a digitális feladatok, melyekkel az iskolai csoportok, a személyes látogatás előtt felkészülhetnek a múzeum pedagógiai foglalkozásokra, ingyenesen. De lehetőség van, különböző, interaktív csapat építő tréningeken való részvételre is.

2019-ben gondolt egy nagyot az erőd vezetősége, hogy miért is ne lehetne a Monostori Erőd 70 hektáros területét még jobban kihasználni és a fiatal korosztályt is az erőd falai közé csalogatni. És mivel mással lehetne a fiatalokat megszólítani, mint zenével.

Komárom Város Önkormányzatával karöltve és polgármester úr támogatását is élvezve, útjára indítottuk Komárom és a Monostori Erőd történetében az első könnyűzenei fesztivált 2019-ben. Még pedig olyan időzítéssel, hogy a fesztiválszezont mindenki az erődben kezdhesse.

A magyar nyelv hihetetlenül gazdag, nyolc nagy és megannyi kisebb nyelvjárás alkotja, ennek ékes példáját tapasztalhatták meg testközelből is a diákok, a mintegy 3 órás interaktív tárlatvezetés során, hiszen a Tárlatvezető Úr, aki bevezetett minket az Erőd rejtelmeibe, felvidéki magyar volt, rendkívüli szép, „ízes” nyelvjárásban mutatta be számunkra az Erődöt.  

A Komáromot körül ölelő erődrendszer egyes elemei már a 16. században is álltak, de csak a 19. század legelején, a napóleoni háborúk során épültek ki igazán. 1809-ben ugyanis Napóleon seregei elfoglalták Bécset, I. Ferenc császár pedig Komáromba menekült. A nagy ijedségben a császár elhatározta, hogy Komáromban a birodalom legerősebb erődrendszerét fogja megépíteni, ahol – szükség esetén – akár 200 ezer katona is állomásozhat. A már álló Csillag erőd mellé, a város déli és nyugati kijáratához is terveztek egy-egy erődöt. Az 1848–49-es szabadságharc azonban keresztülhúzta az osztrák terveket, mivel a komáromi vár magyar kézre került. A védők, Klapka György vezetésével, még a világosi fegyverletétel után is tartották magukat egy ideig, később azonban a tábornok, emberei szabad elvonulásának fejében, átadta a várat az osztrákoknak. 1850-ben újra megkezdődött az erődrendszer építése, amelynek legnagyobb vállalása a Monostori erőd volt. A munkálatok 21 évig tartottak,  az építkezésben 1800 kőműves és tízezer segédmunkás vett részt.  Közép-Európa legnagyobb újkori erődjének méretei tényleg lenyűgözőek. Az erőd 25 hektárt foglal el, 640 helyiség van benne, előfordult, hogy egyszerre nyolcezer katona állomásozott itt. A Komáromot védő erődrendszer 1877-ben vált teljessé, amikor a város déli bejáratánál álló Igmándi erőd is elkészült.

Az erődrendszer megtekintése után, egy órás kisvasutas városnézésen vettünk részt, mely során megcsodálhattuk a Duna mente  élővilágát és Komárom főbb nevezetességeit.

A felújított Csillagerődben található a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat gyűjteményének kiállítása. A Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását. 

Az 1896-ban alapított múzeum a megnyitásakor, a 20. század első évtizedében, több mint ezer darabbal, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszak jelentős szobrászati alkotásainak másolatával rendelkezett. 

Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan vesztettek népszerűségükből, így a második világháborút követően a gipszöntvényeket nem védték és nem állították helyre: több évtizedes hányattatás várt rájuk.

A 2015-ben megkezdett restaurálási folyamat eredményeként több mint kétszáz kiemelkedő antik, középkori és reneszánsz másolat látható az erődben rendezett új kiállításon.

Kirándulásunk végeztével sok, új élménnyel gazdagodva indultunk haza, Szombathelyre.

Peresznyákné Zsoldos Csilla

Az eseményhez tartozó képgaléria itt érhető el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.