Matematikai előadás a kritikus gondolkodásról (Molnár Zoltán és Horváth Marcell)

„Látom, hogy így van, de mégsem hiszem.”

Ismét egy matematikát népszerűsítő előadást hallgathattak meg az érdeklődők a Gépipariban – ez volt a tizedik 2005 óta. Molnár Zoltán tanár úr és Horváth Marcell 5/13/C osztályos tanuló a kritikus gondolkodásról és a matematikai logikáról beszélt a hallgatóságnak.

A tanár úr és Marcell 2019 novemberében részt vett egy budapesti konferencián, amelyet Varga Tamás (kiváló matematikus és pedagógus) születésének 100. évfordulója alkalmából szerveztek, és ott az érvelésről, a vita, a bizonyítás és a logikus gondolkodás fontosságáról tartottak előadást. A rendezvény végén mindkettőjüket meghívták az idén nyáron Gdanskban megrendezendő konferenciára, amelynek központi témája a kritikus gondolkodás lesz. A gépiparis előadás e két konferenciára készült előadásuk anyagából állt össze.

A kritikus gondolkodás értelmezése és elemzése után a matematika értelmezése és szerepe volt a téma. Az előadók előzetesen kikérték a diákok válaszait két problémáról (szárazuborka-tartalom és politikai rejtvény), amelynek eredményeit most ismertették. De volt szó matematikatörténeti érdekességekről, feladatokról, paradoxonokról is. Érintették a számokat (Zénón paradoxonja Akhilleuszról és a teknősről), halmazokat és azok számosságát (borbélyparadoxon, Grand Hotel paradoxon), logikai állításokat (Epimenidész paradoxonja, Akasztófa-paradoxon), volt szó geometriai érdekességekről (Cantor tétele az egységszakaszról és egységnégyzetről, Hippokratész holdjai, Torricelli trombitája), valószínűségről és statisztikáról (De Mére lovag problémái, születésnap-paradoxon, szentpétervári paradoxon), és logaritmussal kapcsolatos problémák (kupongyűjtőprobléma, Benford-formula, földrengések) is előkerültek.

A megközelítőleg 120 fős hallgatóság irodalmi példákkal is találkozhatott, amelyek kapcsán logikai okfejtések kibontására kerülhetett sor: elemezték Micimackó érvelését a mézről, a 22-es csapdájának kérdése is elhangzott, valamint Karinthy Frigyes egyik írásából is idéztek.

Az előadás az egyik legkritikusabban gondolkodó személyiség, Sherlock Holmes egyik mondásával zárult: „Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.”

Az eseményen készült képek itt érhetők el.

Iskolánk az idei évben is részt vesz a  Pénzügyi és Vállalkozói Témahét (Pénz7) programjaiban.

Eseménynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kövess minket közösségi oldalainkon:

Belépés a közösségi szolgálat portálra:

 

1%
Kérjük adójának 1%-ával támogassa az iskolai alapítvány működését.

Az  iskolai alapítvány tevékenységéről ide kattintva kaphat további információt.